ARCHIWUM HYPERA
Wiedźmin
temat:    105/497  
strona: « 1  2  3  4 »  

Kamikadze

NextGen
 12.04.2007 14:18

Jak myslicie, czy ta gra bedzie warta zakupu. Przeciez miala wyjsc baaaardzo dawno temu. Piszcie swoje opinie. Aha, tem temat zalozylem poniewaz podobny byl w pokoju Hit Zone, ale chyba zostal skasowany. Piszcie

Edmund McCry

NextGen
 12.04.2007 18:29

Więdz sądze, że jak wyjdzie to będziemy mogli więcej powiedzieć. Co do pierwszych wycieków, to szczerze mówiąc nie powalają mnie na kolana, choć trzeba przyznać że developerzy mocno rejklamują nadchodzący produkt. Co też nie zmnienia zdania, ze gra może wyjść zarówno pięknie, jak i zupełnie beznadziejnie. Mniej lub bardziej czekam do listopada.

śliwek from Rzeszów

ENIAC
 12.04.2007 21:36

Noooooo moim zdaniem GRA NA PEWNO BEDZIE WARTA ZAKUPU. A za co pytanie ??? Prosze bardzo :
1. Klimat
2. Swiat
3. Engine
4. Wiedzimin ---> gra ;p
5. Jezeli jestes fanem Sapkowskiego to musisz to miec ;p

Sephirath

ENIAC
 13.04.2007 18:26

A ja zacytuję Smugglera: "Nawet jak wyjdzie zła, to i tak będzie miała jednego nabywcę - mnie" :)

Sam fakt bohatera mnie już zupełnie do tytułu przekonuje, jeśli do tego dodamy zjadliwą grafikę, iście polskie klimaty muzyczna i nowatorski system walki (lubię takie nowe fistaszki), to wtedy... Heh, przełom :)

Edmund McCry

NextGen
 13.04.2007 18:28

Jaki przełom? W grze zastosują ten sam sprawdzony system i ten sam sposób poznawania i ulepszania postaci. Jednym słowem: Gra oklepana. Lecz jak wyjdzie, zobaczymy.

Sephirath

ENIAC
 13.04.2007 18:29

We wszystkich felietonach pisze o "nowatorskim" systemie prowadzenia walki. Ja się nastawiam na coś związanego z Jade Empire - w końcu silniczek Bioware'owski z tego co pamiętam.

Ulepszania i poznawania? No, RPG to jednak RPG, niezależnie od pomysłu na fabułę :)

grubytm

Apple I
 16.04.2007 14:42

Powiem tak,gra ta to będzie połączenie gier Gothic3(fabuła ,grafika) z Jade Empire(system prowadzenia walki),nic ciekawego:-|,tą gre już robią 5 lat?,chociaż żeby nie było tyle bugów co w g3,bo inaczej porażka..

Sarevok

Apple I
 17.04.2007 16:16

Dowiedzialem sie o wiedzminie z gazet nie powiem jakich wiecie ''prawa zastrzezone'' powiem jedno swietny klimat, grafa, gra na ktora czekano no i oczywiscie polski cud!

kolo
 18.04.2007 11:17

wiedzmin to prawie jak GOTHIK tylko że polski

grubytm

Apple I
 18.04.2007 13:43

kolo prawie robie wielką różnice :-)

kikuchi10

Apple I
 19.04.2007 15:53

kupie wiedzmina dlatego że:
1.To wiedzmin
2.Czekałem na niego już od jakiś dwóch lat
3.To polska gra
4.Miodna grafa
5.Ciakawa fabuła
6.To wiedzmin

post edytowany 1 raz, ostatnio 15.11.2007 15:44

Behemoth

ENIAC
 19.04.2007 19:01

Ja jestem fanem Sapkowskiego oraz gier komputerowych. Screenów, wiadomości , pokazów z targów itd mam troche. i jesli to co mówią jest (będzie) [rawdą to bedzie wypasna gierka. A nawet jesli nie to i tak ja kupie.

FEAR

ENIAC
 21.04.2007 01:17

Nie kupie wiedźmina dlatego że:
1. To POLSKA gra
2. Po screenach widać że grafika bedzie przeciętna
3. Nie lubie twórczości pana Sapkowskiego
4. Pozwole sobie zacytować Edmund McCry "Jaki przełom? W grze zastosują ten sam sprawdzony system i ten sam sposób poznawania i ulepszania postaci. Jednym słowem: Gra oklepana. Lecz jak wyjdzie, zobaczymy." Oklepana Przez duze "O"!!!!!
5. Wszystko to już BYŁO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sarevok

Apple I
 23.04.2007 15:00

czytalem wiedzmina a teraz moge sobie zagrac bomba!

Lester

NextGen
 23.04.2007 20:19

Czy warto kupić to zależy jak to będzie z fabułą jak będzie ciekawa a co najważniejsze nie liniowa to warto... A FEAR nie oceniaj grafiki po screenach bo gra i tak wygląda zwykle inaczej lepiej bądź gorzej ale inaczej. Warzna jest też oczywiście cena bo nie każdy może się wykosztować na grę no np za 250 zł.

FEAR

ENIAC
 23.04.2007 23:19

W tym wypadku napewno gorzej!

wojdyl

Apple I
 24.04.2007 12:54

O podkład muzyczny zadba grupa Vader,nie znam tej grupy ale ci co znają będą zachwyceni

Behemoth

ENIAC
 24.04.2007 17:50

ja znam Vadera. Heavy / Death / Black metal. Wypas. Jestem w siódmym niebie.

Kamikadze

NextGen
 25.05.2007 07:33

No to chyba kupie Wiedzmina jak wyjdzie. Premiera juz we wrzesniu, podobnie jak premiera oczekiwanego przeze mnie Crysisa

Fiona, Princess of Poland

PC XT
 25.05.2007 13:38

FEAR...

Adn. 1. "To POLSKA gra" - Painkiller też polski jest i co?!
Adn. 3. "Nie lubie twórczości pana Sapkowskiego" - można nie lubić fabuły, na której oparto grę, a mimo to dobrze się bawić.
Adn. 5. "Wszystko to już BYŁO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" - Obecnie panuje zasada, żeby nie szukać nowych rzeczy, tylko nowego sposobu podania graczom starych rzeczy. Dungeon Siege II nie jest jakąś innowacją, ale mnie wciągnął. A że tylko do misji, by dotrzeć do pewnego miasta w III akcie, to już wina tego, że znów przyciągnęły mnie Simsy. =] JAK DLA MNIE TO I TAK DALEKO ZASZŁAM! Owszem, kobieta widzi co innego w grach i czym innym się zachwyca - w tym przypadku było to samo. Ale walki - spoko. :]

grubytm

Apple I
 31.05.2007 15:14

Fiona,jestem zupełnie Twoim przeciwieństwem,dla mnie Sapkowski to kozak jakich mało,aktualnie czytam Wiedźmina Miecz Przeznaczenia,książka nie ma równych prócz oczywiście fantazy Tolkiena,zobaczymy czy od wzorowali to wszystko co było w książce lub chociaż połowy z tych fajny oldsqulowych rzeczach jakie są w książce :) tak więc czekajmy i sie przekonajmy.

Fiona, Princess of Poland

PC XT
 01.06.2007 13:10

Sprecyzuj, pod jakim względem jesteś moim przeciwieństwem, proszę.

Samael

PC XT
 06.06.2007 21:48

Ta gra będzie przełomem tylko dlatego że oferuje wreszcie coś nowego pod względem fabuły, czyli coś czego nie było, bo nie znam gry która miałaby mieć coś podobnego w fabule.Grafika jak widziałem na screenach i trailerach nie jest tak fenomenalna jak w crysisie, ale to nie jest jakaś wielka grafa. Więcej o tej grze nie da się powiedzieć, bo nie wyszła.

kikuchi10

Apple I
 29.06.2007 15:44

A ja już zamówiłem edycję kolekcjonerską i nieźle zabuliłem (choć jeszcze nie wyszła) ale uważam, że się opłaca.

Luzak
 29.06.2007 20:20

A co jest w tej edycji kolekcjonerskiej??

Szeolita

ENIAC
 30.08.2007 11:53

Mnie nie obchodzi jaka bedzie ta gra bo i tak ja kupie bo to przecierz gra o Geralcie najbardziej niesamowitemu bohaterowi ksiazkowemu o jakim swiat slyszal:) pozdrowienia dla wszystkich fanow wiedzmina

ZiąZią

Deep Blue
 30.08.2007 12:24

@Luzak

W limitowanej Edycji Kolekcjonerskiej gry Wiedźmin znajdują się:

1. Artbook - kolorowy na kredowym papierze, w twardej okładce, powyżej 150 stron
2. Bestiariusz - kolorowy na kredowym papierze, w twardej okładce, ok. 120 stron
3. Unikalny medalion wiedźmiński
4. Koszulka z logo gry Wiedźmin
5. Bitewna gra karciana Wiedźmin
6. Mapa dwustronna drukowana na specjalnym papierze

Oprócz tego w Edycji Kolekcjonerskiej znajdą się również wszystkie elementy standardowego wydania polskiej edycji Wiedźmin:

1. Pełna polska wersja językowa gry Wiedźmin,
2. Ścieżka dźwiękowa z gry na dysku CD
3. Dysk bonusowy z materiałami Video
4. Instrukcja do gry
5. Poradnik Gracza
6. Opowiadanie Andrzeja Sapkowskiego

info z gram.pl

Co do gry nie spodziewam się rewelacji, choć po cichu liczę że gra będzie przynajmniej dobra :)

Rogal

PC XT
 01.10.2007 07:37

Według ogłoszonych właśnie oficjalnych wymagań sprzętowych, minimalna konfiguracja umożliwiająca granie w Wiedźmina to:

1. Microsoft Windows XP Service Pack 2 lub Vista (system operacyjny musi mieć zainstalowane dostępne aktualizacje)
2. Procesor Intel Pentium 4 2,4GHz lub AMD Athlon 64 2800+
3. 1024 MB RAM w przypadku Windows XP / 1536 MB dla Windows Vista
4. Karta graficzna - 128 MB Video RAM, z obsługą DirectX 9 i Vertex Shader / Pixel Shader 2.0 (NVIDIA GeForce 6600 / ATI Radeon 9800)
5. 8,5 GB wolnego miejsca na dysku twardym.

Wymagania optymalne, pozwalające na uzyskanie najlepszych wrażeń z gry, prezentują się następująco:

1. Microsoft Windows XP Service Pack 2 lub Vista (system operacyjny musi mieć zainstalowane dostępne aktualizacje)
2. Procesor Intel Core 2 Duo 2,13 GHz lub AMD X2 5600+
3. 2 GB RAM
4. Karta graficzna - NVIDIA GeForce 7900 GTX / ATI Radeon X1950 PRO
5. 8,5 GB wolnego miejsca na dysku twardym.

Źródło: gram.pl

Kamikadze

NextGen
 01.10.2007 13:32

Patrząc na wymagania to mi pójdzie, jednak nie mam co liczyć na grę na full. Moze da rade odpalić na średnich

Serowy

PC XT
 01.10.2007 22:06

Widziałem ją jak Tomek robił wywiad z twórcami gry dla mnie brzmi ciekawie ale ale na razie wiele nie pokazali tylko filmiki a ci niektórzy goście którzy opowiadali o niej wyglądali jakby z tydzień nie spali.

dr^nda

ENIAC
 02.10.2007 06:46

Tydzień nie spali:
1) Niedługo premiera.
2) Muzą dopracować szczegóły.
3) Wychodzą także inne wersje językowe niż polska.
4) Pełna polonizacja (ale to już chyba w studiu i CDP)

JurgeN

PC XT
 03.10.2007 12:07

Gra się wydaje ciekawa. Co prawda nie czytałem powieści Sapkowskiego, ale co do Wiedźmina mam jednolite zdanie. Bomba. A co do CDprojektu to niech ulepszają tą grę i ulepszają, bo to jedyny ostry hit na światowym rynku.

Samael

PC XT
 04.10.2007 11:23

Pamiętaj że tej gry nie robi tylko CDprojekt, bo jest przez kogoś wspomagany.

Sephirath

ENIAC
 04.10.2007 14:25

Grę robi tylko CDPR + współpracownicy pokroju pewnego Francuza, który, na przykład, zrobił nam interface :-)

Ale nawet Ci 'inni' są i tak organizowani przez Atari.

Kamikadze

NextGen
 04.10.2007 14:34

Samael gdzie przeczytałeś że ktoś robi Wiedźmina razem z CD Projekt??

3658

ENIAC
 17.10.2007 16:04

Wiedźmin to będzie prawdopodobnie najlepsza gra w POLSCE.
Wdawca cdprojkt red.
Podobno cd projekt szuka nowych pracowników.
NIEŹLE

NEO1

ENIAC
 20.10.2007 21:26

No moze i bedzie najlepsza gra w polsce tylko pytanei kiedy.

Hawsk

ENIAC
 21.10.2007 14:28

Premiera Wiedźmina planowana jest na 26.10.2007

Innos

ENIAC
 21.10.2007 15:02

Ja kupuje tylko dla Platige Image. Kocham grafikę 3d i zajmuje się nią już 2 lata a z tego co widać na trailerkach jest co oglądać. Sama gra jest według mnie dobrym projektem. Lubię Rpgi więc napewno pogram. obym sięnie zawiódł.

RAZOR94

ENIAC
 21.10.2007 18:54

taak........ wiedzmin moze zostac grą roku a na pewno pokona BioShocka

jak powiedzial pan Brzezinski w ostatnim RevievTerritory bedzie to gra SROGA

pzdr RAZOR94

Kamikadze

NextGen
 21.10.2007 19:30

RAZOR94 napisał 21.10.2007 18:54 
taak........ wiedzmin moze zostac grą roku a na pewno pokona BioShocka

Pokona?? W czym?? Wymień mi rzeczy łączące te dwie gry.

shin0bi

PC XT
 22.10.2007 05:10

A kto powiedział, że musi je coś łączyć ? Imo, fakt z BioShock'iem developerzy trochę polecieli w strone "wyglądu", dla mnie to tylko płytki pokaz zajefajnych grafik...

Pozdrowionka...

Kamikadze

NextGen
 22.10.2007 09:04

No ale to są zupełnie inne gry. To tak jakby mówić że np. Devil May Cry 3 jest lepszy od Colina Dirta

RAZOR94

ENIAC
 22.10.2007 09:08

zauwaz ze chodzilo mi o GRĘ ROKU a nie o ogolne porownanie

Kamikadze

NextGen
 22.10.2007 11:19

Taki mały offtop no ale cóż.
Zauważ że jeśli chcesz porównywać wszystkie gry to jeszcze wychodzi Crysis, UT 3 no i jeszcze kilka gier które mogą zostać grami roku, więc niekoniecznie Wiedźmin jest głównym kandydatem.

Samael

PC XT
 22.10.2007 15:26

w ogóle to wybieranie gry roku jest beznadziejne, bo powinno się wybierać z każdego gatunku inną, a nie z pośród wszystkich, które wyszły, bo to beznadzieja, bo niektórzy nie lubi.ą rpgów, a niektórzy strzelanek.

Kamikadze

NextGen
 22.10.2007 16:19

Nareszcie jakiś sensowny post w tym offtopie.

Już za 4 dni premiera Wiedźmina ;]
Ciekawe czy na prawdę będzie taka świetna jak zapowiadają.
Poczekamy zobaczymy

i60r

PC XT
 23.10.2007 19:25

Prawdę mówiąc z początku w ogóle nie interesowałem się tym tytułem, ale po pokazówce z GC zmieniłem swój pogląd na temat Wiedźmina. Wygląda ładnie, gameplay dobrze się prezentuje i posiada już jakiś klimat. Może odniesie jakiś większy sukces za granicą, bo w kraju na pewno.

Szeolita

ENIAC
 25.10.2007 13:57

Od dwoch dni jestem szczesliwym posiadaczem gry wiedzmin i ztwierdzam ze nie zawiodla moich oczekiwan. Swietny system walki, duze mozliwosci jesli chodzi o alchemie i wspaniala grafika. Gra ma troche nie typowa bodowe fabuly (jak na action-RPG) jednak system ten pasuje do gry. Oprocz tego jesli ktos jest wielkim fanem ksiazkowej sagi o wiedzminie to moze zauwarzyc kilka bledow rzeczowych jednak inni nie zwroca na to prawdopodobnie uwagi.

Ryu

ENIAC
 25.10.2007 20:56

W pełni potwierdzam słowa Szeolita i tak jak on jestem posiadaczem tejże gry od dwóch dni... gra jest super na szczeblu światowym!!! W sumie nie ma słów jakie mogłyby opisać mój podziw dla tej gry...

GuMoL

PC XT
 30.10.2007 19:02

Ja zmieniłem swój pogląd na tę grę po przeczytaniu CDA ale recenzja w RT trochę zmieniła mój idealny obraz tej gry. Trochę przegięli system walki - grałem u kumpla, podobnie jak w G3 trzeba się na klikać.

Kamikadze

NextGen
 30.10.2007 20:23

Przed recenzją w RT ciężko było powiedzieć coś złego o tej grze. Jednak po tym co powiedział Tadeusz to zmieniłem zdanie o tej grze. Wydaje mi się teraz trochę słaba.

Szeolita

ENIAC
 30.10.2007 21:30

Jesli chodzi o system walki jestem innego zdania. Wcale nie trzeba durzo klikac (jesli sie za szybko kliknie to tez jest zle). Trzeba tylko klikac w odpowiednim momencie. Troche jak w PoP z trybem speed kill.

kic

NextGen
 30.10.2007 21:57

Słyszałem, że na gameranking pojawiła się już pierwsza zagraniczna recenzja. Oceniają ją 7/10 a jako minusy podaką trduność walki (dla amerykanów to za trudne;) oraz słabo rozwinięty system RPG (bo przeciesz główny bohater nie może być ani elfem, ani orkiem, ani krasnoludem). Pozostawie to bez komentarza.

jack2552

ENIAC
 30.10.2007 22:13

Jedno jest pewne, że Wiedźmin zrobił zamieszanie na świecie.

GuMoL

PC XT
 31.10.2007 07:43

I jest polski! Serdeczne gratulacje dla panów ze studia CDProjekt RED.

Samael

PC XT
 31.10.2007 12:15

Zacznijmy od tego, że amerykanie mają nie poklei w głowie. Jak można dać na minus poziom trudności (to samo zrobił CDA z stalkerem), skoro łatwe gry sa nudne, a trudne bar dzo ciekawe. Oczywiście amerykanie to takie p***y że muszą mieć gry, gdzie AI wrogów stoi na poziomie 3 latka i to jeszcze pewno dla nich wyrafinowany poziom trudności. PO drugie powinni przeczytac se książkę i dopiero wtedy oceniac poziom rozwinięcia RPG, bo ja nie znalazłem zadnej wersji tej sagi, gdzie gerald byłby elfem, a tym bardziej orkiem. No cóż nie wymagajmy zbyt dużej normalności od amerykanów, bo to w końcu oni są tak zryci że prowokują ciągle wojny.

Ugicywapih

ENIAC
 31.10.2007 13:05

Z oceną kwestii erpegowości wiedźmina się z grubsza zgadzam, ale poziom trudności i AI? Jak dla mnie większość walk jest banalna (przeszedłem na razie na średnim poziomie trudności) - wystarczy po prostu klikać, ewentualnie jeszcze wypić kilka eliksirów. A jeśli przeciwnik jest naprawdę twardy, jak Kościej albo archespory we wczesnym 2 akcie, to po prostu kreatywnie stosujemy na nim znak albo dwa i schodzi bez problemów... AI też mnie nie zachwyciło specjalnie, przykład: rzucamy znak Yrden (taka magiczna pułapka) i cofamy się o 2-3 kroki. Przeciwnik włazi w znak mimo, że widział jak go ustawiamy. Odrzuca go w tył. Co robi? Idzie na nas po prostej i znów włazi w ten sam, malutki i prosty do ominięcia znak, który już go zranił... Da się w ten sposób wykańczać nawet niektórych bossów... Co mnie natomiast szczególnie zirytowało w Wiedźminie, to ilość bugów - na przykład okazało się, że nie mogę po szturmie na barykady scoia'tael w 5 akcie (rozgrywka po stronie Zakonu) obejrzeć do końca filmiku, bo inaczej gra się zatnie - musiałem się przez te nieszczęsne barykady 4 razy przebijać zanim wreszcie mi się udało zrozumieć, co powinienem zrobić... Poza tym oczywiście są takie rzeczy, jak nietrzymanie się przez grę kanonu stworzonego przez Sapka (na przykład w sadze wyraźnie zaznaczone jest, że miecz żelazny - nie stalowy - również służy do walki z potworami, tylko takimi, które akurat na stal są podatne, jak faerie w D&D i WoD, a przekonanie, że wiedźmini mają specjalny miecz do walki z ludźmi jest wynikiem uprzedzeń), są też niedociągnięcia graficzne, jak miecz przenikający przez włosy postaci (które go bynajmniej nie opływają, tylko zwyczajnie zwisają ignorując go), fakt, że broń "powieszona" na plecach postaci "lewituje" tak naprawdę kilka centymetrów od nich... Zdenerwował mnie też D'yaebl, który dostajemy za odczarowanie Addy - akt wcześniej kupiłem u zwykłego kowala o niebo lepszy pod każdym względem Gwalhir, którego i tak nie używałem długo, bo gdzieś na polu (przy zmasakrowanych zwłokach otoczonych przez wiwerny) leżał sobie runiczny sihill, strasznie mordercza zabawka.

Przy czym nie twierdzę, że Wiedźmin to zła gra, fabuła jest niezła, a grafika mimo niedociągnięć prezentuje zadziwiający poziom jeśli zwrócić uwagę na jakim ją robiono silniku... Nie jest to jednak gra tak wspaniała, jak twierdzą niektórzy entuzjaści, którym jej polskość przesłania wady - 7/10 to IMO nie jest zła ocena...

A czy Amerykanie mają nie po kolei? To już inna sprawa i notabene offtop, ale nawet jeśli 80% z nich da się nabrać kiedy im pokazać mapę świata z Australią podpisaną jako Chiny, to mogą sobie na to pozwolić - są najsilniejsi - nie tylko militarnie, ale też ekonomicznie i kulturalnie - a to się liczy.

kic

NextGen
 31.10.2007 15:56

Trudne gry są bardzo ciekawe? No niemogę. Porpostu brak słów. Trzeba zachować subtelną granicę pomiędzy wysoki, a niskim poziomem trudności. Gra nie może być za łątwa, bo to dla nas żadne wyzwanie, ani nie może za trudna bo wzbudza w nas negatywne uczucia, denerwuje, irytuje, a nie cieszy z rozrywki. Co ma książka do gry aby ocenić poziom rpg? Gra rpg pozwala stworzyć własnego bohatera (patrz. NWN, BG), a nie zmuszenie do grania z góry stworzoną postacią. 'Samael' zaczynam coraz bardziej uważać Cię za rasitę;)
Jeżeli chodzi o braku ich wiedzy na temat geografi... to oni nie mają geografi w szkolę;) A tak a druga ciekawostka. Gdy amerykaninowi mówi się gdzie jest Polska to on odpowiada na to: " To Polska nie jest jednym ze stanów?" To, czy oni sa najsilniejsi czy nie kłóciłbym się, ale koniec offtopu.
PS. 'Ugicywapih' może nie masz łatki która wyszła równo z premierą gry. Usprawnia kilka denerwujących błędów.

post edytowany 1 raz, ostatnio 31.10.2007 15:57

Kamikadze

NextGen
 31.10.2007 16:32

Kic jeśli gra ma naprawdę przesadzony poziom trudności może i jest irytująca, ale za to jaką mamy satysfakcję po ukończeniu jej.

kic

NextGen
 31.10.2007 16:42

Co to za satysfakcja jeżeli po 10/20 próbach uda nam się ją przejść, albo będzie się brało co 5min od sava? Czy to nie będzie łud szczęścia? Co to za satysfakcja? Gra ma mieć zbalansowany poziom trudności oraz kilka ich możliwości w zależności jak dobzi jesteśmy w danym typie gry.

GuMoL

PC XT
 31.10.2007 17:14

Ja tam mam satysfakcje jak zmasteruje gre bo mi nie wychodziło z pierwszymi 200 razami - tak sie rodzą ProGejmerzy.

Kamikadze

NextGen
 31.10.2007 17:25

Kic skoro nie lubisz trudnych gier to pograj sobie w Mario albo graj w gry na poziomie EASY. Ale nie mów że przejście wyjątkowo trudnej gry nie daje satysfakcji.

A teraz do tematu. Wiedźmin nie przypadł mi do gustu. Nie podoba mi się walka, denerwuje mnie dość spora ilość błędów, no ale o tym wspomniano w RT. No cóż, ale to jest tylko moje zdanie i możecie się z nim nie zgadzać.

GuMoL

PC XT
 31.10.2007 17:53

Mi się jednak bardzo podoba długość tej gry.

Samael

PC XT
 31.10.2007 19:56

Ciekawe jakie by było twoje zdanie, gdybyś w tę grę zagrał Kamikadze. Kic podałem książkę jako przykład że gerald byół człowiekiem , a nie jakimś tam elfem lub orkiem i dobrze że tak nie zrobili w grze, bo skoro jest ona na podstawie książki to nie powinna mieć takich właśnie elementów jak zmienienie rasy bohatera.

Kamikadze

NextGen
 31.10.2007 22:20

GuMoL napisał 31.10.2007 17:53 
Mi się jednak bardzo podoba długość tej gry.

No fakt, jedna z niewielu gier których nie da się ukończyć w jeden albo dwa dni.

Samael napisał 31.10.2007 19:56 
Ciekawe jakie by było twoje zdanie, gdybyś w tę grę zagrał Kamikadze.

Grałem i błędy mnie tak irytowały, że o mało nie uszkodziłem kilku rzeczy znajdujących się w pobliżu mnie. No i zgadzam się z tym co powiedzieli w RT. Szkoda że nie jest tak świetna jak ją zapowiadano.

kic

NextGen
 31.10.2007 23:23

Smael, ja nie twierdze, że źle zrobili trzymając się książki. Ale prawda jest taka iż zabrakło elementu tworzenia postaci takieog jak w innych rpg oraz dodania akcji do gry (klikać w odpowiednim momęcie). Zgodzę się z recenzentami, że to nie jest czysta gra rpg, ale kogo to obchodzi skoro jest dobra, ciekawa, na podstawie znanej nam książki oraz jest Polska! Czy to, że gra nie jest pełnym rpg znaczy, że jest słaba? Nie! Należy tylko do troche innej kategorii, ale amerykanie ocenili to jak minusy (choć nie powinni) i tylę.
PS. Grałem w różne Mario na ps'a i wcale nie był prosty! Gra jak wspomniałem ma mieć "realny" poziom trudności. Nie wiem jak wy, ale ja nie czułbym się usatysfakcjonowany wygrywając coś za 100x. Prawdziwa satysfakcja płynie gdy gra się z trudnością, ale stale bez "wtop", no może od czasu do czasu. Zresztą udowodnione jest, że gra powinna mieć miarodajny poziom trudności. Nie powinna nudzić i przysparzać poważnych problemów.

safetyspin

PC XT
 03.11.2007 22:51

Po namiętnej grze w Wiedźmina stwierdzam, że jest bardzo ale to bardzo dobra, ze względu na wyśmienitą zabawę, ciekawe wypenienie czasu i przypomnienie książki. Świat, fabuła i teksty w grze nie mają sobie równych, a poziom trudności? Że co proszę? Na poziomie śrenim nie miałam żadnych problemów. Podoba mi się też wydanie.
Grafika, walka oczywiście nie są powalające, ale jako wychowana na Dynie, nigdy na to nie zwracałam uwagi.
Jest jeszcze trochę błędów, szczegułów, które przeszkadzają mniej lub bardziej, ale można wczuć się w wiedźmina. Zabijamy potworki, ludzie zazwyczaj nas nie lubią, jak ktoś nas zna to my nie pamiętamy (Gerald, bo zaskakująco stracił pamięć, a ja bo dawno nie czytałam sagi) i trzeba szukać mniejszego zła.
Do tego słyszałam o zainteresowaniu jakim wzbudza Wiedźmin za granicą. Recenzje są pozytywne i noty wysokie. Życzę wielkiego sukcesu i może to będzie przełom i coś zacznie się dziać w naszym przemyśle. Ale drugiego takiego Sapkowskiego nie mamy i nie ma na podstawie czego tworzyć, więc może druga część?

Serwin

ENIAC
 04.11.2007 00:09

a mnie się podobał tekst który w Hyperze chyba słyszałem
"jak widzisz jestem Wiedźminem.... typem raczej prostym" muahaha wypasiątko...
Co do gry to podobno ma być dobra. Nie miałem jeszcze zaszczyty jej dostać w swoje ręce. Zapowiada się fajnie ale.... no tak zawsze są jakieś ale.

GuMoL

PC XT
 04.11.2007 14:16

A podobało wam sie "Wyzima oczami Geralta" ?
Mi bardzo.
Pzdr

ZiąZią

Deep Blue
 04.11.2007 20:50

O, już nawet o Wiedźminie na Tvn i Tvn 24 mówią :P W sumie co się dziwić, przed premierą też coś wspominali o grze ;)

kic

NextGen
 04.11.2007 22:58

A tak może troche z innej beczki, ale na temat. Właśnie przed chwilą przeczytałem news. Ponoć w grudniowym wydaniu znanej nam wszystkim (a przynajmniej przez męską część forumowiczów;) magazynie Playboy mają się pojawić w całej okazałości kilka bohaterek ze świata elektronicznej rozrywki. To co najbardziej, powinno nas cieszyć jest fakt, że ostatnią damą jaką przyjdzie nam oglądać jest Moreen, driada z Wiedzimina.

shin0bi

PC XT
 05.11.2007 03:03

Zostało tu powiedziane wiele różnych aspektów, niebędę powielał i robił kolejnego eseju, powiem krótko, sterowanie w tym tytule jest IMO ułomne.

Serwin

ENIAC
 05.11.2007 13:42

Jak to w RT zostało określone "zaklikiwanie przeciwnika na śmierć" :D shin masz racje troszkę ułomne ale grać się da ;)

Gohan

ENIAC
 09.11.2007 18:40

Gra jest super i nie wiem co shinobi od niej chcesz. Jest kilka niedociągnięć ale fakt faktem jest to najlepsza polska gra jaka ukazała się na rynku.

Kamikadze

NextGen
 10.11.2007 14:44

Gohan: Najlepsza polska gra - fakt, ale patrz też na Wiedźmina pod kątem gier zagranicznych - wtedy nie jest już taka super.

kraju92

ENIAC
 13.11.2007 21:39

Najlepsza gra cRPG 2007 roku.

i60r

PC XT
 13.11.2007 22:49

Kamikadze - ale też nie jest aż tak źle. Za granicą nie została tak ciepło przyjęta, jak w naszym kraju, ale jak na polską grę Wiedźmin zebrał całkiem niezłe 'noty'. IMO to dobry znak. Oby było już tylko lepiej. Trzymajmy kciuki.

kic

NextGen
 13.11.2007 23:29

Jak to za granicą nie zostało tak ciepło przyjęty Wiedźmin? Przeciesz różne redakcje już dają mu tytuł najlepszego RPG tego roku. Na gamerankings.com The Witcher zdobył 82.9% i zajmuję 7 miejscę jak gra PC kategori najlepszych tytułów Action RPG. Nie tak dawno czytałem również opis Wiedźmina w superlatywach przez onet.pl który opisywał zdanie zagranicznych mediów. Wiedźmin rządzi i jest dumą Polskiej rozrywki elektronicznej.

GuMoL

PC XT
 14.11.2007 07:50

A ja jestem dumny, ze to wielka produkcja, zrobiona w calosci przez polakow, a nie 4 polakow uczestniczylo w projekcie.

Kamikadze

NextGen
 15.11.2007 14:31

Kolejna próba podejścia do Wiedźmina i znów niewiele z tego wyszło. Ta gra ma coś co mnie odpycha, niewiele co mnie przyciąga. I chyba trzeci raz nie spróbuję zagrać bo to nie ma sensu. Nie polubię tej gry, daję jej ocenkę 7/10

Sarevok

Apple I
 16.11.2007 09:54

'kami nie gadaj masz juz wiedzmina, kurde szybki jestes tez chcialbym juz sie zloscic na ta gre u mnie troche ciezej ja dostac bo i czas i odleglosc sami wiecie, te cholerne wyspy.

kic

NextGen
 16.11.2007 15:43

Kamikadze nie gadaj? Masz Wiedźmina i niemożesz się przełamać? Troche wytrwałości i patriotyzmu;) Wkońcu to co Polskie jest na skale międzynarodową. Przełam się i graj choćby na siłę (mam nadzieję, że wkońcu Ci się spodoba;) Co do samego Witcher'a to trzyma się bardzo dobrze. W zestawie najlepiej sprzedających się gier nasz Geralt wywalczył sobie 9 pozycję. Choć może się wydawać, że to troche nisko to trzeba przypomnieć, że lista została zdominowana przez Hellgate który zajmuję 1 i 2 pozycję (Edycja normalna i kolekcjonerska). Gratuluję i oby więcej takich sukcesów!

3658

ENIAC
 19.11.2007 16:11

Grę kupiłem Gra ma 3 zakończenia i 90 godzin samej rozgryfki.
Ale jak ktoś przejdzie ją 3 razy, może się jeszcze pobawić.
Ja naprzykład mam jeszcze pare minusów ,np.:
1.Tylko jedno porządne miasto.
2.Fabuła troche podobna do gotchica 3 [zdobywanie reputacji].

post edytowany 1 raz, ostatnio 20.11.2007 12:24

Sarevok

Apple I
 19.11.2007 18:45

kic napisał 16.11.2007 15:43 
Kamikadze nie gadaj? Masz Wiedźmina i niemożesz się przełamać?

mi chodzi o czas w jaki zdobyl ta gre czyli dosc szybko bo wydali ja dosc niedwno, chociaz tez mialbym problem ze zdobyciem tej gry tutaj

post edytowany 1 raz, ostatnio 19.11.2007 18:46

Kamikadze

NextGen
 19.11.2007 21:49

Sarevok nie wiem czy dobrze rozumiem, ale ja niby szybko zdobyłem Wiedźmina?? Przecież ta gra wyszła 26 października, a ja ją miałem 30 października. Nie powiem że to jest szybko, ponieważ znam wiele osób które grały w Wiedźmina w dzień premiery (no niektórzy szybciej).

Sarevok

Apple I
 19.11.2007 21:55

no dobra przesadzam fakt, mam poprostu chrapke na te gierke i sie dziwie jak ona mogla ci sie znudzic

Kamikadze

NextGen
 19.11.2007 22:26

Nie że mi się znudziła, tylko nie ma tego czegoś, co mogłoby mnie wciągnąć.

kic

NextGen
 19.11.2007 22:33

Określ się dokładnie;) Każdy elemnet, cecha i u(od)czucie ma swoją nazwę. Co dokładnię brakuję Wiedźminowi, albo co jest jego tak dużym minusem przez który nie możesz sobie w niego pograć?
Edit: Jakoś wcześniej wogóle nie wypowiadałeś się na temat minusów tej gry które Cię tak zniechęciły.

post edytowany 1 raz, ostatnio 19.11.2007 23:07

Kamikadze

NextGen
 19.11.2007 22:39

Przecież już pisałem o tym co mi się nie podoba wyżej. Po co mam się powtarzać?? Jeśli miałbym ocenić obiektywnie Wiedźmina to daję tej grze 7,5/10. O ocenie subiektywnej nie będę się wypowiadał bo zostanę zaraz zjechany. Może to też wina tego że takie RPG to nie mój ulubiony ty gry. Sam już nie wiem.

Sarevok

Apple I
 20.11.2007 15:20

DOBRA DOBRA DAJCIE JUZ SPOKOJ KAMIKADZE FAKTYCZNIE RZUCZILISMY SIE NA NIEGO JAK BESTIE ALE SKORO GRALES TO OPOWIEDZ CO NIECO O TEJ GRZE CO W NIEJ FANEGO JAK SIE GRA ITD.

post edytowany 1 raz, ostatnio 20.11.2007 15:22

JurgeN

PC XT
 12.12.2007 12:07

Ja mogę opowiedzieć Ci co nieco o walce w Wiedźminie.

Otóż możesz jednocześnie walczyć i jeść zupę (jedna ręka w zupełności wystarczy). Czekasz tylko na moment, aż zaświeci się oręż i klikasz prawy przycisk, aby Geralt kontynuował serję ciąć. Także 'miłej gry i smacznego rosołku', jak to mówi mój przyjaciel.

Dżibril

NextGen
 12.12.2007 12:55

Nie prawy, a lewy przycisk. I tak grać, to sobie możesz, ale na normalu. Chciałbym zobaczyć jak beztrosko klikasz walcząc z wiwernami na hard.

Sarevok

Apple I
 13.12.2007 12:20

dobra juz nie potzreba mam juz wiedzminka i sam sobie sprobuje z 'rosolkiem' i bez hehe a propo to juz probowalem i no calkiem calkiem ale tylko gralem ledwie 15 min bo musialem do szkoly isc, wczoraj kompa dostalem(nowego) i wiecie...

Dżibril

NextGen
 13.12.2007 13:46

Tylko, na litość boską, graj na hard. Niższe poziomy są tak fatalnie zbalansowane, że aż zęby bolą.

Sarevok

Apple I
 14.12.2007 09:43

okej okej

.+*Sakura*+.

ENIAC
 14.12.2007 14:09

Ta gra jest po prostu... rewelacyjna. Jestem już pod koniec V rozdziału więc zostało mi tylko resztka V i epilog. "Misje" ciekawe walka łatwa jeśli chodzi o sterowanie. Jak dla mnie bomba.
Mimo tego, że jestem dziewczyną to uważam, że ta gra WYMIATA!!!!!!!!!!!!

Vin3l

ENIAC
 15.12.2007 23:57

przeszedlem gre i ją gorąco POLECAM, warto warto

.+*Sakura*+.

ENIAC
 16.12.2007 09:29

Też już przeszłam. Jak kogoś ciekawi to...
gra ma 3 zakończenia zależnie od "grupy" którą się wybrało w akcie czwartym. Można być za zakonem płonącej róży, za wiewiórkami Scoia'tael lub zostać neutralnym. Dużo decyzji jakie się podejmuje ma znaczenie w późniejszej części gry. Bardzo często następuje zwrot akcjii np. w akcie drugim detektyw Reymond, który pomaga nam prawie od początku aktu okazuje się być złym magiem Azarem Javedem którego szukamy po tym jak ukradł wiedźmińskie tajemnice. Poza tym gra jest po prostu rewelacyjna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tak poza tym to na stronie www.thewitcher.com można ściągnąć demo tej gry.

Lukas

NextGen
 16.12.2007 12:14

Ściągnąłem demo Wiedźmina i szczerze mówiąc to zawiodłem się na tym tytule. Spodziewałem się czegoś więcej... owszem gra ma wiele plusów, ale są także i wady: w bardzo wielu miejscach grafika jest "kwadratowa", z kiepskimi shaderami jak z Neverwinter
- niezbyt duża ilość potworów
- trochę dziwny motion capture wiedźmina i niektórych postaci
- totalnie skopany system walki w praktyce! Jeden z gorszych pomysłów na walkę jakie widziałem.
- bardzo mało przedmiotów które można założyć na siebie i broni
-praca kamery też nie zachwyca. Wprawdzie idzie się przyzwyczaić po pewnym czasie
- detekcja koliziji to kolejna wada tej gry według mnie - chciałem uciec przeciwnikowi, a nie mogłem, gdyż utknąłem gdy chciałem obok niego przejść
- dziwne jest to, że gdy chcemy wejść do np jakiejś chatki to musimy czekać aż z RAMu zniknie to co jest na zewnątrz i pojawi się to co jest wewnątrz budynku - po wyjściu z chaty musimy czekać aż z RAMu opróżniona zostanie jej zawartość i wczytane zostanie to co jest na zewnątrz chaty. Jest to chore rozwiązanie, bo po co usuwać z RAMu od razu wszytko to co jest po za chatą?? Można by było przecież tyle ile pozowlilo by wczytać się chatce. Długo także trwa zapisywanie stanu gry.

spis tematów
strona: « 1  2  3  4 »  

SZUKAJ NA FORUM

POKOJE

FAQ przeczytaj zanim napiszesz
DO I OD HYPERA pytania do nas
ANIME nasze seriale
PROGRAMY HYPERA Wasze komentarze do programów Hypera
REVIEW TERRITORY program Miłosza i Tadeusza - Wasze o nim dyskusje
REPLAY Tutaj możecie dyskutować o tworzonym przez was, widzów, programie
ON THE ROAD oczami kamer HYPERA
TRAILERS Zapowiedzi nowych gier.
MATERIAŁY WIDEO Miejsce na rozmowy o filmikach dostępnych na naszej stronie.
GRY PCtowe tutaj dyskutujemy o grach na PC
GRY KONSOLOWE tutaj dyskutujemy o grach na konsole
GAMESCOM Tutaj będziecie mogli porozmawiać o targach GamesCom oraz o naszej relacji.
GRY JAVA tutaj dyskutujemy o grach Java
SPRZĘT I OPROGRAMOWANIE czyli to, na czym gracie
KSIĄŻKA I FILM Dyskusje o wartych wspomnienia obrazach filmowych i książkach - niekoniecznie związanych z grami komputerowymi.
ŚCIĄGAWKI jak to przejść?
HYDE PARK Miejsce na offtopiki i inne tematy nie pasujące do pozostałych działów.
PROGRAMY HYPERA - ARCHIWUM co najchętniej oglądacie